Un producător italian de vin, despre muncitorii românia: „Fără ei am vinde bulgări de pământ”

FOTO: WenPhotos/Pixabay.com
FOTO: WenPhotos/Pixabay.com

Antreprenorul italian Bruno Ceretto, cu activitate în domeniul vinului, a vorbit la superlativ despre munca lucrătorilor veniți din străinătate. Cei mai mulți dintre angajații săi sunt români.

„Muncitorii străini sunt indispensabili, nu doar cei sezonieri. Până acum, ei sunt integrați în societatea socială”, susține el într-un articol publicat de La Repubblica. Ceretto spune că fără activitatea muncitorilor străini, producătorii de vin nu ar fi produs nimic.

”Am vinde bulgări, nu vin. Totul s-ar prăbuși. Muncitorii care vin din străinătate sunt indispensabili și aproape că nu mai sunt lucrătorii sezonieri, dintre cei care veneau în martie și plecau din nou în octombrie. Aproape toți s-au oprit aici”, spune el.

El spune că lucrează cu peste 40 de români și este foarte mulțumit de activitatea lor.

„Lucrez cu cel puțin vreo patruzeci și ceva de români, dar acum mai sunt câțiva din Bangladesh și pentru prima dată am angajat doi senegalezi, primii fermieri de culoare din aceste locuri. Dar sunt sigur că în 20 de ani vor fi majoritari. Românii și-au adus familiile, își trimit copiii la școală și sper că unii dintre acești băieți vor putea să continue să lucreze cu noi. Unii au trecut de la statutul de muncitori, la cel de șefi de echipă. La fiecare zece muncitori străini avem un absolvent al școlii de vinuri care îi supraveghează și îi formează. Până acum, este un țesut social consolidat”, a mai spus antreprenorul italian.

Acesta a povestit și despre un român care din banii pe care i-a câștigat în Italia și-a înființat o livadă de pruni de trei hectare la 60 de kilometri de București.

Italianul mai spune și că vede o „integrare frumoasă” a muncitorilor străini.

„Noii noștri fermieri au început chiar să mănânce și să bea în stilul nostru: eu însumi produc vin pentru ei în ambalaje de 5 litri, alb și roșu. Îmi place foarte mult să vorbesc cu acești oameni, să-i las să-mi povestească despre familiile lor, despre viața lor. Uneori mă invită la botezurile copiilor lor, iar eu abia aștept să merg”, mai spune italianul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.