Un primar propune ca mașinile sub Euro 4 să nu mai fie înmatriculate în România

FOTO: Fitschen/Pixabay.com
FOTO: Fitschen/Pixabay.com

Primarul Iașului, Mihai Chirica, propune să fie interzisă înmatricularea mașinilor care au sub Euro 4. Într-o conferință de presă, Chirica a spus că propune ca toate celelalte vehicule sub Euro 4 înmatriculate până la apariția acestei lege rămân și fac parte din parcul național al României.

Proiectul legislativ propus de primarul Mihai Chirica are trei articole:

  • Art. 1. Se interzice înmatricularea în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4.
  • Art. 2. Interdicția nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie și vehiculelor utilizate de către instituțiile de intervenție și apărare, așa cum sunt prevăzute de lege.
  • Art.3. În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Guvernul va aproba prin hotărâre modificările și completările corespunzătoare ale actelor normative incidente.

Mihai Chirica a motivat apariția acestei legi prin faptul că toate statele europene și-au făcut planuri de măsuri pentru creșterea calității aerului.

„A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Primarul Iașului a mai precizat că inițiativa legislativă a pornit de la exemplul altor state europene unde circulația vehiculelor care poluează a fost interzisă sau s-au majorat taxele.

„În Belgia, regiunea Valonia, a fost introdusă o taxă anuală de până la 2.500 de euro pentru orice vehicul care emite mai mult de 255 de grame de CO2 pe kilometru. Gândiţi-vă care a fost motivul pentru care au ajuns atâtea hârburi în România. Păi de ce să plătească unul pentru o maşină Euro 3 taxă statului belgian 2.500 de euro pe an numai ca să o aibă, când o poate vinde unui român, bulgar, cu 2.500 de euro. Practic el economiseşte 3.000 de euro, scapă statul de un deşeu şi rezolvă o problemă de mediu”, a adăugat Chirica.

Acest proiect ar urma să ajungă la parlamentarii de Iași, Camera Deputaților și Senat, la Guvern și la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.