Un primar le-a declarat război castorilor: Omul are prioritate. N-am ajuns chiar o țară de nebuni

FOTO: rihaij/Pixabay.com
FOTO: rihaij/Pixabay.com

Primarul Aradului, Călin Bibarț, i-a răspuns unui biolog care a criticat lucrările de defrișare care au avut loc pe malul Mureșului, în zona centrală a municipiului. Omul de știință a spus că lucrările ar fi afectat habitatul mai multor familii de castori. În replică, primarul a transmis că prea multe animale au drepturi în detrimentul oamenilor.

Primarul s-a filmat pe malul Mureşului, unde au loc lucrări de curăţenie de primăvară, care includ defrişarea vegetaţiei dense.

„Continuăm lucrările de curăţenie de pe mal. Am revenit pentru că am văzut nişte pseudo-specialişti că începuse să îşi dea iar cu presupusul cum se distruge habitatul lui domnul castor şi nu ştiu ce alte păsărele.

Am dispus să continue lucrările, zona din oraş a Mureşului nu este sub nicio restricţie, Parcul Natural (Lunca Mureşului – n.r.) este de la Pădurea Ceala, unde domnul castor are suficient loc şi spaţiu să se desfăşoare. Habitatul de aicea, în acest habitat are prioritate arădeanul.

Şi n-am ajuns chiar o ţară de nebuni, să-mi fie iertare limbajul, în care mai nou în oraş ciorile au numai drepturi, porumbeii au numai drepturi, văd că acum castorii, răţuştele şi eu mai ştiu cine, şi eventual oamenii să nu mai poată să se plimbe nici pe malul Mureşului sau să aibă o viaţă frumoasă într-un parc că vin ciorile peste tine, că tot felul de deştepţi îşi dau cu presupusul.

Reiterez încă o dată: Nu a avut de suferit niciun domn castor, dacă nu i-a convenit se mută mai încolo în Parcul Natural, mai în aval la doi-trei kilometri nu îl deranjează nimeni. Aici se face curăţenie pentru ca arădenii să se poată plimba şi să se bucure de o privelişte frumoasă a Mureşului”, a spus primarul în videoclip.

El a precizat că îi roagă „pe domnii specialişti să se mai abţină şi să nu-şi mai facă publicitate”.

„Domnul castor şi domnul pseudo-biolog au suficient spaţiu să se desfăşoare în Parcul Natural, la vreo doi kilometri şi ceva de aici”, a încheiat edilul.

Biologul, care iniţial a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook, a declarat ulterior pentru Agerpres că lucrările de curăţenie de primăvară „au impactat părţi din habitatul castorului şi păsăretului de talie mică şi mare”.

„De la intrarea până la ieşirea din municipiul Arad, de-a lungul Mureşului, avem cel puţin trei teritorii de castori, fiecare având o colonie cu două generaţii de pui. Specia este protejată, dar aria pe care s-au făcut lucrările nu este arie protejată în acest moment. Castorii şi păsările aveau aici un habitat plin de vegetaţie specifică, ce le asigura condiţii prielnice. Sper ca lucrările să nu continue pe celălalt mal al Mureşului, unde habitatele nu au fost încă deranjate”, a arătat biologul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.