Un primar din Vâlcea a distrus un castru roman pentru a-și face o casă

Un castru roman, pe malul Oltului, în județul Vâlcea. Foto: Wikimedia Commons
Un castru roman, pe malul Oltului, în județul Vâlcea. Foto: Wikimedia Commons

Primarul și fostul viceprimar al comunei Racovița, din nord-estul județului Vâlcea, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Sonia Iliescu, primarul comunei Racovița, și fostul viceprimar Ioan Fâșcă sunt acuzați că au eliberat un certificat de urbanism și autorizație de construcție într-o zonă protejată. Conducătorii comunei nu au ținut cont că pe terenul cu pricina se afla un castru roman vechi de aproape două mii de ani, care este cunoscut sub numele Praetorium II.

Sonia Iliescu, aflată la cel de-al patrulea mandat de primar în Racovița, și Ioan Fâșcă ar fi trebuit să ceară avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, precizând ulterior că nu au știut că pe acel teren se află castrul roman, scrie Adevărul.

Directorul Direcţiei de Cultură, Florin Epure, spune o altă poveste, menționând că Primăria Racovița a fost înștiințată în repetate rânduri de existența castrului roman.

Procurorii vâlceni au stabilit că statul român a fost păgubit în cuantum de 87.000 lei, prin nevalorificarea monumentului istoric, prin „vătămarea intereselor legitime, afectarea stării de conservare a castrului roman şi a unei aşezări din epoca bronzului”.

Beneficiarul casei construite în situl arheologic de la Racovița este chiar fiul primarului PNL, care este polițist. În acelaşi dosar, procurorii au mai constatat şi că, în perioada 2008 – 2016, primarul Sonia Iliescu „nu a asigurat protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul privat al comunei Racoviţa”, deși legea o obliga să o facă.

Un alt acuzat în acest dosar este Ioan Nicu. Acesta a construit, în anul 2016, un gard de plasă de sârmă și stâlpi de lemn pe un teren ce face parte din zona protejată a monumentului istoric Castrul Roman Praetorium II, fără să solicite vreun document.

Acesta a distrus o parte a zidului de incintă a castrului roman Praetorium II, care este monument istoric de importanță națională, prejudiciul produs fiind de 6.900 de lei.

”Lucrările care s-au făcut în situl Praetorium II sunt ireversibile. Nu avem cum să ştim peste ce au dat, ce s-a găsit. Vorbim despre o istorie veche, de un monument de 2000 de ani. Cine mai poate să facă descărcare arheologică acum? Şi n-ar fi fost mare lucru de făcut. Ar fi trebuit doar să cheme un arheolog, acesta să facă descărcarea şi să ceară certificatul de la Minister. Să vedem ce va mai fi şi în instanţă! Nu vrem ca doamna primar să facă puşcărie. Nu acesta este interesul nostru. Vrem doar să dăm un exemplu”, a explicat Florin Epure, directorul Direcției de Cultură, pentru sursa citată.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.