Un primar a fost surprins cu țigara aprinsă într-un local: „S-a dat liber la fumat”

FOTO: Captură Youtube/Vlad Petreanu
FOTO: Captură Youtube/Vlad Petreanu

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a fost surprins de jurnalistul Vlad Petreanu în timp ce fuma într-un local din Capitală, ignorând legea care interzice fumatul în spațiile publice închise.

„Sâmbătă seară, în restaurantul Trattoria Piccola din Sectorul 4, un grup de 10-15 persoane a ocupat deodată câteva mese. Imediat, chelnerii s-au răspândit prin încăpere, împărțind scrumiere.

Clienții, nedumeriți, au întrebat ce se întâmplă. “S-a dat liber la fumat”, au explicat ospătarii, arătând către grupul abia sosit. Liderul evident al adunării, în jurul căruia gravitau conversațiile, fuma fără nici o reținere, dând exemplu celor din jur.

Câțiva dintre clienți au deschis telefoanele, căutând numărul Poliției Locale Sector 4, să facă reclamație. Apoi s-au oprit. Fumătorul era chiar primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, deci și șeful Poliției Locale a sectorului”, spune jurnalistul Vlad Petreanu pe blogul său.

Potrivit legii, cei care sunt prinși de poliție sau jandarmerie că fumează într-un loc unde este interzis, riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. De asemenea, proprietarii de clădiri în interiorul cărora se fumează riscă amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, iar în cele din urmă autoritățile pot chiar să le închidă unitățile în interiorul cărora se fumează.

Numărul tot mai mare de decese cauzate de fumat, bolile cardiovasculare tot mai prezente în rândul tinerilor de 28 – 35 de ani, dar şi faptul că 5% din copiii de 11 ani au încercat să fumeze măcar o dată, au determinat autorităţile să pună la punct o strategie prin care fumatul în România să fie limitat.

Strategia este axată pe prevenţie şi îi vizează în primul rând pe copii, cei mai vulnerabili în faţa campaniilor agresive făcute de industria tutunului. Mai exact, se doreşte ca în anul 2035, ţinta asumată de Ministerul Sănătăţii, ţara noastră să aibă prima generaţie de tineri nefumători. Astfel, România se va alinia altor ţări europene, precum Franţa, Danemarca sau Irlanda.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.