Un preot, profesor la Facultatea de Teologie, cere oprirea vaccinării

Vasile Mihoc FOTO: Basilica
Vasile Mihoc FOTO: Basilica

Preotul profesor Vasile Mihoc, îndrumător de doctorate la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cere să se oprească campania de vaccinare și invocă argumente pseudo-științifice preluate de la oftalmologul Monica Pop sau medicul legist Vasile Astărăstoae.

Potrivit G4Media.ro, scrisoarea deschisă semnată de Vasile Mihoc în numele Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita vine pe fondul poziției neutre a conducerii Bisericii Ortodoxe din România față de vaccin și după ce mai mulți prelați ortodocși s-au pronunțat împotriva vaccinării.

În scrisoarea deschisă, transmisă și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, preotul profesor Vasile Mihoc reia teoriile conspiraționiste potrivit cărora unele companii farmaceutice produc vaccinurile folosind „celule preluate din fetușii umani avortați”. Preotul citează „studii”.

Pe 18 decembrie, oficialii Bisericii Ortodoxe Române transmiteau că „salută vestea bună a apariției vaccinului” anti-Covid, potrivit unui comunicat al instituției, dar cere ca autoritățile să respecte „principiile de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”.

Conducerea Bisericii Ortodoxe mai arată că vaccinul trebuie să fie un drept, și nu o obligație, adică exact ce au comunicat și reprezentanții guvernului – vaccinul nu este obligatoriu.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă”, transmitea Patriarhia Română, printr-un comunicat de presă, în luna decembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.