Un preot a fost amendat pentru că a oficiat o slujbă fără măști și distanțare socială

FOTO: Greatnews.ro
FOTO: Greatnews.ro

Preotul paroh din Dorna Arini a fost amendat cu 500 de lei pentru că a organizat fără să respecte regulile sanitare o slujbă religioasă oficiată de IPS Teodosie. Poliția Județeană Suceava a anunțat că s-a sesizat din oficiu după ce în spațiul public au apărut imagini video postate pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului. Este vorba despre imagini surprinse la o slujbă oficiată de IPS Teodosie la o biserică din localitatea suceveană Dorna Arini.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți din Constanța, ÎPS Teodosie, precum și preotul paroh al bisericii din Dorna Arini. Au participat în jur de 40 de enoriași. Poliția din Suceava transmite că, deși sunt amplasate afișaje privind obligativitatea respectării distanțării sociale și portul măștii de protecție, aceste măsuri nu au fost respectate.

Din cauza aceasta, preotul paroh a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 de lei pentru organizarea defectuoasă a activității.

Arhiepiscopia Tomisului este singura din țară care a decis ca după ieșirea din starea de urgență să organizeze din nou o slujbă a „Învierii”. Pe numele lui IPS Teodosie și al altor preoți a fost deschis un dosar penal pentru „zădăricii combaterii bolilor și instigare publică”. Arhiepiscopia Tomisului a anunțat ieri că dosarul a fost clasat. „Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar”, susțin prelații.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, care îî acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe alți doi preoți de zădărnicirea combaterii bolilor.

O altă plângere la DIICOT a fost făcută în 20 mai cu trei acuzații la adresa IPS Teodosie și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. De aceleași infracțiuni au fost acuzați prelații și în 21 mai, când alți trei cetățeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

„În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei”, se arată în comunicat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.