Un parc este scos la licitație. Cine îl cumpără face ce vrea cu el

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Un parc din centrul Capitalei, care se află în proprietatea statului italian, va fi scos la licitație. Este vorba despre Parcul „Nicolae Iorga”, situat pe Calea Victoriei, care are o zonă verde de aproximativ 3.000 de metri pătrați. Potrivit Digi24, terenul și-ar putea schimba destinația, dacă cumpărătorul dorește asta.

Ambasada Italiei a mai scos la licitație următoarele imobile: Târgoviște (Calea Domnească nr. 165); Galați (Str. Gării nr. 38); Brăila (Str. R.S. Campiniu nr. 35); Constanța (Bd. Mamaia nr. 42); București (Str. Luigi Cazzavillan  nr. 26-28 Sector 1).

Prețul de pornire pentru parc este de 5.525.700 de euro. Un raport făcut public la începutul acestei luni arată că în București, între 2001 și 2013, s-au retrocedat 36 de hectare de parcuri.

„Din datele pe care le deținem până în prezent, în perioada 2001 – 2013, vechile administrații ale Bucureștiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanței, nu mai puțin de 36 ha de teren în parcuri. Nu contest că vechii proprietari au avut dreptul legal să-și recuperze bunurile confiscate în perioada comunistă, însă îmi doresc să găsim o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureștenilor aceste suprafețe de teren.

Alte 23,5 ha reprezentând spații verzi și terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăților, în perioada 2001-2017. Voi solicita primarilor celor șase sectoare o situație centralizată privind spațiile verzi și terenurile pe care au fost amenajate locuri de joacă și care, ulterior amenjării, au devenit proprietate privată prin retrocedare”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Bucureștiul este unul dintre orașele europene cu cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor. Mai exact, fiecărui bucureștean îi revine 23,21 de metri pătrați de spațiu verde, în timp ce în legislația românească și europeană minimul este de 26 de metri pătrați.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.