Un palat din România a fost scos la vânzare pe OLX. Cine îl cumpără primește și un parc

Palatul Ghika FOTO: Elena Cozma/Wikimedia Commons
Palatul Ghika FOTO: Elena Cozma/Wikimedia Commons

Are 22 de camere, o suprafață construită de 2.550 de metri pătrți și o suprafață utilă de 1.700 de metri pătrați. Parcul din împrejurimi are 74.200 de metri pătrați și este oferit ca bonus. Este vorba despre Palatul Ghika din Comănești, județul Bacău, scos la vânzare pe platforma de anunțuri OLX. Prețul este de 1,6 milioane de euro.

„În anul 2005, cabinetul de expertiză contabilă Oniga Mircea a evaluat Palatul Ghica-Comănești la 1.621.488 euro, iar terenul parcului la 852.872 euro. Cumpărătorul palatului va primi parcul ca bonus”, scrie în anunțul postat de utilizatorul „Paltin Sturdza”.

Palatul a fost câștigat în instanță de Paltin Sturza, nepotul omului politic Dimitrie Ghika.

Clădirea a fost construită de Dimitrie Ghika în 1890. Proiectul a fost gândit de arhitectul Albert Galleron, cel care a realizat și Ateneul Român. De asemenea, a făcut echipă cu arhitectul Casion Bernard pentru realizarea Palatului Băncii Naționale a României din București.

Palatul din Comănești a fost reședința de vară a familiei boierești. Palatul și parcul au fost naționalizate de comuniști în 1946.

Până la începutul anilor 1980, palatul a fost transformat într-o școală. Apoi, după ce a fost restaurat, din 1983 a devenit „Muzeul de etnografie și artă Dimitrie Ghica Comănești”. Tablourile expuse aici sunt culese din zona Văii Muntelui. După retrocedarea palatului, soarta muzeului a rămas în noilor moștenitori.

Dimitrie Ghika a fost doctor în drept al Universității din Berlin, prefect de Bacău, deputat în Parlamentul României și magistrat. A fost conducatorul expeditiei din Somalia (Africa) în anul 1895 împreuna cu fiul sau Nicolae de unde a adus nenumarate trofee de zoologie pe care le-a donat muzeului Grigore Antipa din București.

FOTO: Elena Cozma/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.