Un oraș străvechi, de 9 ori cât Bucureștiul, a fost descoperit în junglă

Templu din Tikal, Guatemala FOTO: Bruno Girin/Wikimedia Commons
Templu din Tikal, Guatemala FOTO: Bruno Girin/Wikimedia Commons

Mii de structuri arhitectonice au fost descoperite ascunse în regiunea Peten, în jungla din Guatemala, cu ajutorul unor sisteme de cartografiere cu laser.

Potrivit The Guardian, specialiștii spun că au descoperit un oraș mayaș cu o populație de aproximativ 10 milioane de oameni.

O alianță de arheologi americani, care lucrează la Fundația pentru Cultură și Moștenirea Mayașă, a făcut anunțul zilele trecute.

Cercetătorii, care au folosit o tehnică de înaltă tehnologie, spun că au descoperit mii de case mayașe, clădiri, lucrări de apărare și piramide în densa junglă.

Cei aproximativ 2.100 de kilometri pătrați cartografiați extind suprafața ocupată de mayași.

În total, cartografierea a detectat aproximativ 6.000 de structuri individuale, inclusiv patru centre mayașe de ceremonii cu piețe și piramide.

Mayașii au început să-și stabilească așezări în Peninsula Yucatan din 1800 î.e.n.. Imperiul Maya, centrat în zonele joase tropicale din ceea ce este acum Guatemala, a atins apogeul puterii și influenței sale în jurul secolului al VI-lea.

Civilizația Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistemul calendaristic și matematică și a lăsat în urmă o uimitoare valoare arhitecturală impresionantă și opere de artă simbolică. Cele mai multe dintre acestea se situează în orașele de piatră, abandonate în anii 900.

Colapsul civilizației Maya este controversat, experții spunând că ar fi fost absorbită de alte popoare. Totul s-a petrecut pe fondul sosirii spaniolilor în zonă, cultura mayașă intrând într-un declin în acea perioadă. Însă ar fi vorba și de alți factori care au dus la declin, inclusiv o secetă prelungită.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.