Un oraș din România poate deveni Capitala Europeană a Inovării 2020

Foto: Shutterstock

Nu, bineînțeles că nu e vorba de București, ci de un oraș important din vestul țării!

Cluj-Napoca, alături de alte 11 orașe mari din Europa, a fost inclusă în finala competiției Capitala Europeană a Inovării, care pune la bătaie un premiu de un milion de euro.

Competiția e finanțată de Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, iar premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Finaliștii ediției din acest an sunt (în ordine alfabetică):

Cluj-Napoca (România)
Espoo (Finlanda)
Gent (Belgia)
Groningen (Țările de Jos)
Helsingborg (Suedia)
Leeuwarden (Țările de Jos)
Leuven (Belgia)
Linz (Austria)
Milano (Italia)
Reykjavik (Islanda)
Valencia (Spania)
Viena (Austria)

”Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența”, a spus comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, pentru pagina Comisiei Europene.

Juriul va decide care oraș utilizează cele mai inovatoare soluții, dar și cum le încorporează în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale.

Următoarele cinci clasate în top vor primi fiecare câte 100.000 de euro.