Un oraș din Italia, „fără coronavirus”, vinde case cu 1 euro

FOTO: Tama66/Pixabay.com
FOTO: Tama66/Pixabay.com

Un mic oraș din sudul Italiei, regiunea Calabria, vinde locuințe cu doar 1 euro. Primarul orașului Cinquefrondi, Michele Conia, spune despre această campanie că poartă denumirea „Operațiunea Frumusețe”.

„Orașul este situat între dealuri cu aer curat și două mări calde, un râu cu apă pură curge în apropiere, iar plajele sunt la doar 15 minute distanță cu mașina. Dar un întreg cartier din oraș este abandonat, casele goale fiind instabile și în pericol”, a declarat primarul Colina, pentru CNN.

În acest oraș nu a fost raportat niciun caz de infecție cu coronavirus. Administrația locală speră ca prin această campanie să reușească să repopuleze orașul. Cei mai mulți tineri au decis să se mute în orașele mari, în căutarea unor locuri de muncă bine plătite.

„Găsirea de proprietari pentru atâtea case abandonate este o componentă cheie a Operațiunii Frumusețe pe care am lansat-o pentru recuperarea locuințelor și a zonelor degradate ale orașului”, a declarat primarul Conia.

În program ar putea intra 12 locuințe și aproximativ 50 de case. Primarul spune că sunt părăsite de zeci de ani, proprietarii sunt de negăsit și se vor face exproprieri. Celor care vor să devină proprietari li se cere doar să plătească o poliță anuală de asigurare în valoare de 250 de euro până când lucrările de renovare sunt finalizate.

La ultimul recensământ, realizat în anul 2017, Cinquefrondi a avut o populație de 6.503 locuitori.

De asemenea, cei care nu termină lucrările de renovare și consolidare în timp de trei ani sunt pasibili de o amendă în valoare de 20.000 de euro din partea autorităților locale.

În ultimii ani, mai multe mici orașe din Italia au făcut oferte asemănătoare pentru cei care vor să se mute. Unele administrații locale au acceptat să vândă locuințe la prețuri modice, însă au pus condiții și au cerut asigurări financiare că oamenii care se vor mutea acolo vor renova locuințele.