Un oraș din Estul României trece la taxiuri electrice

Sucevenii se vor plimba cu taxiuri electrice. Foto: Pixabay

Un oraș din Moldova nu pare deranjat de faptul că nu e legat de autostradă și ia măsuri pe plan local, urmând să introducă taxiurile electrice.

Consiliul Local Suceava a stabilit ca la licitațiile pentru obținerea de licente pentru taxiuri cel puțin jumătate dintre ele să fie pentru autovehicule cu motoare electrice, scrie Libertatea.

Au fost montate deja 28 de stații de încărcare în oraș, printr-un proiect de finanțare elvețiană. Jumătate dintre acestea sunt dotate cu un sistem de încărcare rapidă, iar în bugetul pe 2019 sunt prevăzuți bani pentru instalarea a două stații de încărcare ultrarapide.

Muncipalitatea va acoperi timp de cinci ani costul curentului și se va ocupa de mentenanța stațiilor, urmând ca apoi să decidă dacă va taxa încărcările.

Taxiurile nu sunt primele mașini electrice care circulă pe străzile Sucevei. Primăria folosește deja 11 autoturisme electrice, două furgonete, o automăturătoare și o autocisternă cu motor electric, dar și 10 biciclete electrice pentru Poliția Locală, printr-un proiect cu fonduri elvețiene.

Vor fi cumpărate și 50 de autobuze electrice, cu bani de la Uniunea Europeană. Alte cinci autobuze pe baterii vor ajunge în curând în orașul din Bucovina.

Rămâne de văzut, însă, câți operatori de taxi din Suceava vor opta pentru cumpărarea de automobile electrice.