Un oltean ar fi descoperit o brățară dacică: „Se juca fiică-mea cu ea”

FOTO: Poliția Română
FOTO: Poliția Română

Un bărbat din Olt a fost vizitat de polițiști zilele trecute, pentru că ar fi avut un obiect de patrimoniu. Este vorba despre o brățară din aur de 24 de karate, de peste 100 de grame. Se bănuiește că ar avea în jur de 2.000 de ani, însă deocamdată nu a fost expertizată de specialiști.

Cel care a descoperit-o, Florin Sănciucu, din satul Jugaru, comuna Optași Măgura, spune că a dat peste ea în timp ce săpa la temelia unui gard, în urmă cu doi ani.

„Nu am luat în seamă ce poa’ să fie sau ce valoare poa’ să aibă. Am găsit-o acum doi ani, dintre care o vreme a fost jucăria lu’ fiică-mea. Şi acum am arătat-o din nou şi la alte persoane şi a auzit şi poliţia de ea, dar știa şi poliţia, că mai spusesem.

A venit poliţia la mine că dacă vreu eu să declar obiectul, şi le-am spus – da, dom’ne, bineînţeles că vreau, cum să nu vreau, şi aşa nu cred că are vreo valoare“, le-a povestit bărbatul, jurnaliștilor de la Adevărul.

Potrivit bărbatului, brățara a fost ruptă. „Ea era întreagă. În timp ce s-a jucat fiică-mea cu ea s-a rupt vârfu’ ăla, care avea vreo 15 grame. Şi tot eu, de curios, am rupt-o de tot să văd dacă e galben şi la mijloc. Când am vrut să aflu ce e şi cum e“, a mai povestit bărbatul.

Polițiștii au predat-o la muzeu. „În urma examinării brăţării, s-a stabilit că aceasta este confecţionată din aur de 24 de K, cântăreşte 108 grame, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de şarpe, însemne specifice dacice.

Întrucât brăţara ar putea face parte din Patrimoniul Naţional Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, care urmează să se pronunţe asupra veridicităţii acesteia“, a transmis IPJ Olt.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.