Un nou virus a fost descoperit. Provoacă febră hemoragică și atacă organe

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Pentru prima dată după 20 de ani, în Brazilia, s-a înregistrat un deces de febră hemoragică. Boala ar fi fost provocată de un nou tip de virus. Potrivit autorităților braziliene, pacientul a murit în Sao Paulo, pe 11 ianuarie.

A fost îngrijit în trei spitale, unde a fost supus la mai multe tipuri de analize pentru a se identifica diverse maladii. Au fost eliminate afecțiuni precum febra galbenă, hepatita virală, febra dengue sau zika.

Medicii au constat că este vorba despre prezenta unui arenavirus, care ar fi asociat bolilor pe care le poartă rozătoarele. Acest virus, transmis la oameni, provoacă febră hemoragică și atacă mai multe organe, potrivit medicilor.

Boala, extrem de rară, duce la simptome precum febră, dureri puternice musculare, pete roșii pe corp, dureri de gât, de stomac și de cap, dureri de oase, insuficiență renală sau dificultăți respiratorii.

Medicii încă nu au confirmat modul în care pacientul ar fi contactat virusul, însă se presupune că se transmite după inhalarea particulelor din urină sau materii fecale ale rozătoarelor infectate.

De asemenea, transmiterea acestui arenavirus de la om la om s-ar putea face doar prin contact foarte apropiat și prelungit sau în medii spitalicești, atunci când nu sunt folosite mijloace de protecție, prin contact cu urina celui infectat, fecale sau salivă.

Toate persoanele din sistemul medical care au intrat în contact cu pacientul decedat, dar și rudele și apropiații, au fost supuse la analize medicale amănunțite și acum se află sunt monitorizare permanentă pentru a se evita o răspândire a virusului, potrivit autotorităților sanitare braziliene.

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com