Un nou tratament pe bază de proteine este considerat „un pas major” în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19.
Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic sugerează că un nou tratament pentru COVID-19 reduce dramatic numărul pacienților care au nevoie de terapie intensivă, anunță compania britanică ce a dezvoltat tratamentul, relatează BBC.
Tratamentul de la compania de biotehnologii Synairgen, cu sediul în Southamptom, Marea Britanie, folosește o proteină numită interferon beta pe care corpul o produce atunci când este infectat cu un virus.
Proteina este inhalată direct în plămânii pacientului cu coronavirus, folosind un nebulizator, cu scopul de a stimula un răspuns imunitar.
Rezultatele preliminare arată că tratamentul a redus riscul ca pacienții să dezvolte o formă severă a bolii (care să necesite ventilație) cu 79%.
Potrivit companiei producătoare, studiul a arătat și reduceri „foarte semnificative” ale dificultăților în respirație în cazul pacienților care au primit tratamentul. În plus, durata medie petrecută de pacienți în spital a fost redusă cu o treime în cazul celor care au primit interferon beta (de la o medie de 9 zile la 6 zile).
Studiul a fost realizat pe 101 voluntari care au fost tratați pentru COVID-19 în 9 spitale din Marea Britanie. Jumătate dintre pacienți au primit interferon beta, în vreme ce restul au primit un placebo (substanță inactivă prescrisă în scopuri experimentale unui lot martor, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului activ asupra altui lot).
Cercetătorul care a coordonat studiul, Tom Wilkinson, a declarat pentru BBC că rezultatele reprezintă „un pas major în tratarea pacienților spitalizați bolnavi de COVID-19”.
Dacă rezultatele vor fi confirmate și de studii mai mari, noul tratament va fi unul „revoluționar” a mai spus el.
Cum funcționează noul tratament
Potrivit BBC, interferon beta anunță organismul când să se aștepte la un atac din partea unui virus. Se pare însă că noul coronavirus oprește producția de interferon beta, tocmai pentru a reuși să scape de sistemul imunitar.
Noul medicament conține o formulă specială de interferon beta care este livrată prin căile respiratorii direct în plămâni cu ajutorul unui nebulizator. Ideea cercetătorilor a fost aceea că o doză din această proteină trimisă direct în plămâni va declanșa un răspuns anti-viral mai puternic, inclusiv la pacienții care au un sistem imunitar slăbit.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: