Un nou studiu despre cancer. Este cauzat mai mult de ghinion, decât de stilul de viață

Cercetătorii de la Universitatea de medicină Johns Hopkins au ajuns la o concluzie surprinzătoare, după cercetări intense. Ei spun despre cancer că apare de cele mai multe ori din cauza unui ghinion și nu neapărat din cauze genetice sau din cauza stilului de viață .

„Acest studiu arată că vă puteţi creşte riscul de îmbolnăvire de cancer fumând sau adoptând alte stiluri de viaţă nesănătoase. Totuşi, numeroase forme de cancer sunt în mare parte rezultatul unui ghinion şi al unei mutaţii a unei gene care va provoca o tumoră, fără nicio legătură cu stilul de viaţă sau cu factorii ereditari”, a declarat unul dintre autorii cercetării, profesorul Bert Vogelstein, de la Universitatea de medicină Johns Hopkins.

Profesorul Begelstein consideră că persoanele care trăiesc foarte mult deşi fumează sau stau foarte mult la soare, fără a-şi proteja pielea, şi nu se îmbolnăvesc de cancer nu au neapărat „gene bune”, ci că este vorba pur și simplu de noroc.

Savanții au confirmat în noul studiu că tumorile canceroase pot apărea atunci când celulele șușă comit mutații minore. Denumite și celule stem, ele sunt definite ca celule care, prin diviziune mitotică, produc două celule ce au capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă sușă (păstrând astfel caracterul nediferențiat) sau de a se diferenția în urma unor diviziuni succesive.

Noul studiu publicat în ultimul număr al revistei Science este primul care încearcă să facă lumină în ceea ce priveşte numărul de ocurenţe ale cancerelor declanşate de acest proces, în raport cu numărul de îmbolnăviri cauzate de factori genetici sau de mediu nefavorabil.

„Schimbarea obiceiurilor ar putea fi foarte utilă pentru evitarea anumitor forme de cancer, dar în cazul altora nu va avea niciun efect. Va fi nevoie de mobilizarea multor resurse pentru a descoperi un mod de detectare a acestor tipuri aleatorii de cancer într-un stadiu precoce, vindecabil”, a spus Cristian Tomasetti, bio-matematician şi profesor de oncologie la Johns Hopkins.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version