Un nou scandal marca Viktor Orban. Premierul Ungariei l-a ridicat în slăvi pe aliatul nazist Miklos Horthy

Miklos Horthy și Hitler, la plimbare (stânga). Premierul ungar de acum (dreapta) l-a lăudat pe amiralul Horthy pentru contribuția sa la depășirea unei perioade de grea încercare

Premierul Viktor Orban l-a omagiat pe conducătorul ungar din perioada interbelică Miklos Horthy, rămas în istorie drept unul dintre cei mai importanți aliați ai Germaniei hitleriste.

Într-un discurs susținut la Budapesta, cu ocazia inaugurării nou-renovatei case ce a aparținut unui ministru al educației din perioada interbelică, Orban a spus că națiunea ungară a putut supraviețui unei ”perioade de încercare” cum a fost cea cuprinsă între 1920 și 1930 doar datorită ”unor străluciți oameni de stat”. Cei nominalizați de Orban au fost guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen și ministrul educației, Kuno Klebelsberg.

Mulțumită lor, a arătat Orban – citat de blogul de analiza politica Hungarian Spectrum și preluat de hotnews.ro – „istoria nu ne-a îngropat sub imensa greutate a războiului pierdut, a celor 133 de zile de teroare roșie și a Dictatului de la Trianon”.

„Fără guvernator nu e niciun prim-ministru, iar fără prim-ministru nu e niciun ministru. Chiar și rolul sumbru al Ungariei în cel de-al doilea război mondial nu poate pune în discuție acest lucru”, a susținut el.

„Condamnăm mesajul premierului ungar Victor Orban prin care Horthy este descris drept „om de stat strălucit”. Amiralul Horthy este responsabil de deportarea și exterminarea evreilor din Ungaria și Ardealul de Nord”, a scris Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Fostul guvernator Miklos Horthy a condus Ungaria în perioada interbelică, a aliniat-o la Axa cu Germania nazistă și a rămas la conducerea tării, o vreme, și după intrarea naziștilor în Ungaria.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.