Un nou record negativ. Euro se apropie de 4,7 lei

FOTO: angelolucas/Pixabay.com
FOTO: angelolucas/Pixabay.com

Leul continuă scăderea în fața monedei europene. Vineri, moneda unică europeană a ajuns la o valoare de 4,6975 de lei. Este vorba despre o creștere de 0,18%, adică 0,0085 de lei. Și dolarul a crescut și a ajuns la nivelul de 4,1192 de lei, în creștere cu 0,16% față de cotația de joi.

Săptămâna trecută, unul dintre consilierii BNR de strategie, Adrian Vasilescu, a declarat că depricierea monedei naționale nu este atât de gravă.

„Cursul a fost mai mare cu jumătate de ban. Dacă luăm luna decembrie a anul trecut, o să vedem că a fost o situație în care leul s-a depreciat cu un ban și 40 de părți de ban. Au fost situații în care s-a depreciat cu 75 de părți de ban. Asta e o situație dramatică?”, declara, Adrian Vasilescu, în urmă cu o săptămână, la Digi24.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spunea că politicile fiscale adoptate de Guvern, aplicabile de la începutul acestui an, sunt o cauză importantă a devalorizării leului.

Potrivit Digi24, Suciu a spus că în al doilea semestru al anului trecut piața a înregistrat un echilibru, o stabilitate. Însă, în 2019, au apărut noi măsuri de politică fiscală care au dus la schimbări pe piața monetară – valutară.

„Sunt legate, se caută un echilibru, e un context de incertitudine”, a declarat Dan Suciu. Întrebat dacă e vina Guvernului, acesta a spus: „Nu vreau să comentez, am spus deja că noile măsuri fiscale au impact”. Atunci, purtătorul de cuvânt al BNR mai spunea că e greu de anticipat dacă moneda europeană va continua să crească în fața leului românesc.

FOTO: angelolucas/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.