Un nor de praf saharian va ajunge în România

FOTO: Universitatea din Atena/severe-weather.eu
FOTO: Universitatea din Atena/severe-weather.eu

Un nor uriaș de praf saharian va lovi zilele acestea Europa. Potrivit meteorologilor, va fi „foarte dens” și va ajunge până în Irlanda, Marea Britanie, Polonia și Ucraina.

Zilele trecute, norul de praf saharian, care provine în principal din Algeria, a cuprins zone vaste din Spania, Elveția, sudul Italiei, Malta și insulele din vestul Mediteranei.

Ieri, norul de praf a ajuns, din cauza vântului, spre nordul Italiei și sudul Franței. Potrivit meteorologilor greci, fenomenul meteorologic va persista alte câteva zile.

Norul de praf se va deplasa spre nord-est și est, spre Polonia și Ucraina și va atinge Turcia și Cipru. În România ar putea ajunge miercuri. Cele mai afectate regiuni ar putea fi vestul și centrul țării.

Însă, potrivit estimărilor meteorologilor greci, prezentate pe Severe Weather Europe, în România va fi cea mai mare concentrație de particule de praf saharian în cursul zilei de vineri.

În urmă cu un an, la jumătatea lunii aprilie, un alt nor imens de praf saharian s-a aflat deasupra României. Orădenii, de exemplu, au observat dimineața că mașinile au fost acoperite cu o peliculă fină de praf.

Fenomenul a ținut atunci aproximativ trei zile, iar norul s-a retras odată cu intrarea unui front de aer rece, care a curățat atmosfera.

Reprezentanții Agenției de Protecția a Mediului au spus atunci că nu erau probleme în ceea ce privește calitatea aerului și s-a situat în parametri normali. De asemenea, în luna martie din 2018, un ciclon cu praf saharian a colorat zăpada care a căzut în România și a făcut-o portocalie în unele zone.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.