Un morun de 140 de kilograme a fost descoperit de polițiști într-o căruță

FOTO: Poliția de Frontieră
FOTO: Poliția de Frontieră

Un morun de 140 de kilograme a fost eliberat în apă de polițiștii de frontieră din județul Tulcea. Cei doi pescari care l-au prins cu intenția de a-l vinde sunt anchetați. Oamenii legii au descoperit pește într-o căruță, în apropierea localității Grindu din județul Tulcea.

„În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de peste 2,50 metri”, a informat Poliția de Frontieră.

Cei doi bărbaţi care îl transportau au declarat că au pescuit peștele din Dunăre și că voiau să-l comercializeze. Peștele a fost confiscat și eliberat în Dunăre.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a semnat ordinul privind interzicerea pescuitului sturionilor din apele teritoriale româneşti pe o perioadă nedeterminată, a anunţat acesta vineri, într-o conferinţă de presă la Tulcea.

Ministrul a mai spus că analizele făcute de specialiştii instituţiei pe care o conduce arată că speciile de sturion sunt în continuare în pericol din cauza braconajului.

„Am semnat un ordin de ministru acum câteva săptămâni prin care am decis prelungirea pe o perioadă nedeterminată a protecţiei acestor specii. În activitatea mea anterioară de la Ministerul Agriculturii, am răspuns de piscicultură şi cunosc problemele braconajului. Sunt un susţinător al interdicţiei totale a pescuitului acestor specii. Sunt specii în continuare în pericol şi trebuie protejate”, a afirmat ministrul Mediului.

Oficialul guvernamental a mai spus că, pentru protejarea speciilor de sturion, este nevoie de măsuri dure pe termen lung.
„Din analizele pe care le-au făcut specialiştii Ministerului Mediului reiese că aceste specii sunt în continuare într-un pericol real că braconajul poate fi oprit doar prin măsuri dure şi pe termen lung şi tocmai de aceea propunem ca această protecţie să fie pe o perioadă nedeterminată”, a mai spus ministrul Mediului.
În lume, la ora actuală, există 26 de specii de sturion, şase dintre acestea, şipul, viza, cega, morunul, păstruga şi nisetrul, regăsindu-se şi în Dunăre până la începutul secolului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). Două dintre ele, şipul şi viza, considerate specii foarte rare, au dispărut din Dunăre la începutul anilor ’60.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.