Un MIG s-a prăbușit la un show aviatic. Pilotul a murit

mig prăbușit
Sursa: Digi24

Un avion de vântătoare de tip MIG 21 Lancer s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, la un show aviatic la baza aeriană Borcea din județul Călărași. Din păcate, pilotul a murit.

Avionul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea bazei.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața, a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale transmite condoleanțe și este alături de familia îndoliată”, se mai arată în comunicatul de presă.

Un martor a povestit pentru postul de televiziune Digi24 că avionul s-a prăbușit la scurt timp după decolare. Martorul a mai spus că a auzit două explozii.

Prăbușirea a fost urmată de un incendiu.

În ceea ce îl privește pe pilot, acesta s-a catapultat, însă nu a supraviețuit.

La show-ul aviatic ținut cu ocazia Zilei Porților Deschise participau în jur de 4.000 de persoane.

Cu puțin timp înainte de prăbușirea avionului, pe pagina de Facebook a Bazei aeriene 86 Borcea a apărut un filmuleț cu un MIG 21 Lancer în acțiune la showul aviatic.

Istoria MIG 21

Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică. A fost introdus în 1959 în Rusia și retras în anii ’90.

De-a lungul timpului s-a aflat în dotarea armatelor mai multor țări din lume, precum Forțele Aeriene Poloneze, Forțele Aeriene Indiene sau Forțele Aeriene Române.

În total, s-au fabricat în jur de 11.500 de avioane, dintre care 10.600 în URSS, 200 în Cehoslovacia și 660 în India.

Incidentul din 2017

În România au avut loc mai multe incidente care au implicat MIG-uri, cel mai recent având loc anul trecut, când un MIG s-a prăbușit în județul Constanța, în apropierea bazei militare Mihail Kogălniceanu.

La acea dată, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare, așa că s-a catapultat.

Deși a fost rănit, locotenent-comandorul Adrian Stancu a supraviețuit prăbușirii MIG-ului.

Incidentul de astăzi, 7 iulie, este cel de-al 23-lea de acest gen. Începând cu anii ’90, în România s-au prăbușit 23 de avioane de tip MIG.

mig prăbușit
Sursa: Digi24
mig prăbușit
Sursa: Digi24

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.