Un meteorit ar fi căzut ieri în județul Iași. S-a auzit o bubuitură la zeci de kilometri distanță

meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook

Două bucăți dintr-un meteorit ar fi căzut sâmbătă, 23 mai, în jurul orei 13.15, într-un sat din județul Iași, a anunțat un profesor de fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Bucățile de rocă au lovit acoperișul unei case, iar zgomotul produs de unda de șoc din aer s-a auzit până la Bacău și Roman, în județul Neamț (distanța în linie dreaptă de la comuna Ipatele până la Bacău este de aproximativ 50 de kilometri). Foarte multe persoane au confirmat că au auzit un zgomot puternic în jurul orei 13.15.

„Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc) cazut in Iasi! Cu un an in urma deasupra Iasului un meteorit se dezintegra la mare inaltime si a produs un zgomot puternic pe o raza de cel putin 80 Km. Astazi, se pare ca s-a intimplat din nou! La ora 13:15 la sud de Iasi, s-a resimtit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. In perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. Casele/cladirile nu ar fi vibrat atit de tare dar pe acoperisul unei case au fost recuperate bucati de rocă „negricioase, una prezintă irizatii argintii, friabile” – dupa cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmeaza sa le preiau si sa le investighez. Dupa primele informatii, ar rezulta ca a fost din nou un meteorit, directia de cadere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voinesti. Rog populatia sa mentioneze ora si locul de unde a fost perceput zgomotul ca sa reconstitui traiectoria si alte date de interes stiintific”, a anunțat pe rețeaua de socializare Facebook profesorul Silviu Gurlui de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La ora 19 am plecat din Bacau spre Negresti. 20:30 am recuperat de acolo cele doua corpuri. M-am intors apoi spre Bacau….

Publicată de Silviu Gurlui pe Sâmbătă, 23 mai 2020

Foarte multe persoane din regiune au comentat că au auzit un zgomot puternic în jurul orei 13. Iată doar câteva dintre mărturii:

Gabriela Craciun: In Dobrovat ..in jurul orei 13 ..un zgomod puternic ..ca de explozie..!! Identic cu cel de anul trecut !!

Sandu Gabi: Eram cu bicicleta la SE de satul Hadambu, într-o poiană, bubuitura a fost ca de artilerie grea și am resimțit-o venind dinspre Cioca Boca. M-am uitat din nou pe traseul făcut ieri cu bicicleta, în poziția în care eram și pot spune ferm ca sunetul l-am resimțit ca venind de undeva din triunghiul format de satele Cioca Boca, Ipatele, Scheia.

Florin Turcu: Roman, Neamț 13.15 aproximativ.

Bulai Mihaela: Eram în com. Șcheia, Iași (avem casa în zona primăriei) și am auzit acel zgomot, ca o explozie puternică, la ora indicată de dvs. – 13.15. S-a auzit din direcția Voinești, de la înălțime. A durat o secundă. Noi am spus: nu e tunet, e o explozie! Erau nori și nu am văzut nimic altceva.

Mona Rusu: La Doljești, Neamț, zgomot puternic, ora 13 și 15 minute.

meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook
meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook
meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook
meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook
meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook
meteorit iași ipatele
Foto: Silviu Gurlui / Facebook

Acum, cele două corpuri se află la profesorul Silviu Gurlui.

„Ciprian Ifteme mi-a spus ca cele doua corpuri au lovit violent acoperisul, au ricosat apoi intr-un copac aflat in imediata vecinatate, ele regasindu-se apoi, linga casa, pe sol. Dupa zgomotul puternic de la impactul cu acoperisul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal intre cele doua evenimente. Mentionez ca zgomotul l-am putut receptiona de la Bacau. Eram pe cimp, la treaba (spatiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemanator cu cel de anul trecut de pe 9 iulie. Zgomotul s-a resimtit in foarte multe localitati invecinate, pina la Iasi (Cug). Ca sa descifram fenomenul si traiectoria eventualelor corpuri care au intrat in atmosfera, eventuale detalii cinetice, rog populatia sa trimita mai departe informatii aici: locul si momentul de timp, ce a observat. Dupa aparente, pare un corp tip meteorit care s-a descompus in atmosfera si apoi fragmentele s-au raspindit spre localitatea Ipatele (Iasi). In afara de cele doua corpuri, deocamdata nu mai sunt gasite alte fragmente. Doar dupa analize fizico-chimice detalitate am putea sa confirmam originea si caracteristicile corpurilor”, a mai spus Gurlui.