Un medic s-a întors din Germania și ajută bolnavii săraci

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Alexandru Covaciu, un medic rezident care a făcut practică și în Germania, face voluntariat într-un spital privat din Brașov. Conduce și caravana „Sănătate rurală” prin care merge prin satele de la munte. Alături de alți colegi a transformat cămine culturale și școli în mici spitale provizorii în care consultă gratuit sute de oameni amărâți, potrivit Știrile Pro TV.

„Ce-am învăţat? Că educaţia medicală în România e la pământ. Nici măcar la pământ, e sub pământ. Țin minte o pacientă care a venit şi încă mai avea atele de sutură de la o operaţie de acum 40 de ani. Deci ea nu mai fusese la medic de 40 de ani. A fost aşa un impact pentru noi, cum să nu mai mergi de 40 de ani la un medic?”, a declarat medicul pentru Știrile Pro TV.

Următorul plan este să organizeze mai multe caravane specializate. „O să avem două caravane, una în toamna, una în primăvara. Să fie caravana sănătăţii femeii cu tot cu pediatria. Că atunci vin şi mamele cu copii, în care să facem tot aşa, un screening pentru cancerul de col uterin”, a mai declarat medicul.

Colegii săi au numai cuvinte de laudă la adresa sa și spun că „are cunoștințe extrem de ridicate pentru un rezident de anul doi”.

Doctorul Alexandru Covaciu s-a înscris la doctorat, iar din toamnă le va preda colegilor mai mici care au început să studieze cardiologia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.