Un marinar blocat de 4 ani pe o navă a fost lăsat să plece acasă

FOTO: Three-shots/Pixabay.com
FOTO: Three-shots/Pixabay.com

Un marinar care a fost obligat să stea pe o navă sechestrată, fără curent electric și fără apă, timp de 4 ani, a fost lăsat să plece acasă, în Siria. „Mă simt de parcă am ieșit din închisoare. În sfârșit, voi fi din nou împreună cu familia mea. O să-i văd din nou”, a spus Mohammed Aisha, în timp ce aștepta să-i decoleze avionul de pe aeroportul din Cairo, potrivit BBC.

Marinarul a locuit pe nava cargo MV Aman, abandonată în Egipt. Aceasta a fost reținută în 2017 din cauza expirării certificatelor și echipamentelor de securitate. Un tribunal din Egipt l-a desemnat paznic legal al navei, ceea ce a însemnat că nu a putut pleca de la bord. Autoritățile i-au confiscat și pașaportul.

Mohammed le povestea jurnaliștilor de la BBC că trebuie să înoate până la țărm la fiecare 2-3 zile pentru a-și încărca telefonul și pentru a-și cumpăra apă și mâncare. Marinarul, care se pregătea să devină căpitan de navă, a rămas blocat pe navă pentru că firma contractoare, din Libia, nu a plătit taxele portuare și combustibilul, iar proprietarul navei, din Bahrein, avea dificultăți financiare.

Timp de 4 ani a privit neputincios cum alte nave treceau pe lângă el. A fost martor și la coada creată după ce s-a blocat Canalul Suez și, de la depărtare, l-a văzut chiar și pe fratele său, tot marinar.

În august 2018 a aflat că mama sa, profesor de enegleză, a murit. A fost o perioadă grea și le-a povestit jurnaliștilor și că s-a gândit să-și pună capăt zilelor.

Cazul lui a fost preluat și susținut în mai multe instanțe de către Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi.

Mohammed spune că în ciuda situației prin care a trecut, va sta o perioadă cu familia sa și apoi se va întoarce la munca de marinar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.