Un jandarm a fost filmat în timp ce folosea un spray lacrimogen pe ascuns

O femeie care a protestat aseară în Piața Victoriei a fost preluată de o ambulanță după ce ar fi inhalat gaz lacrimogen. Mai mulți manifestanți i-au acuzat pe jandarmi de exces de zel și pentru că ar fi folosit spray-uri lacrimogene în mijlocul protestatarilor.

Un manifestant a filmat un jandarm care agită un spray lacrimogen și îl folosesște discret împotriva protestatarilor care s-au așezat pe jos, în Piața Victoriei. Imediat, oamenii încep să se alerteze între ei: „Au dat cu spray”, se aude unul dintre protestatari. Jandarmul ascunde apoi spray-ul în buzunar.

„Cerem demisia și cercetarea de către Parchetul Militar a jandarmului care a făcut acest abuz! Cerem prefectului să spună dacă a dat ordin pentru folosirea spray-ului cu piper la protestul din 20 iunie. Dacă răspunsul este da, care au fost motivele care au permis un astfel de răspuns în forță în fața unor protestatari prașnici?”, se scrie pe pagina de Facebook Corupția Ucide.

Pe pagina Platformei România 100 a fost postat un clip în care o femeie este căzută la pământ.

„Demnitate+respect vs gaze lacrimogene. O colegă, voluntar la Platforma #Romania100, culcată la pământ cu gaze lacrimogene și bruscată, deși le spusese jandarmilor ca are orteză la genunchi”, scrie pe pagina de Facebook Platforma România 100.  

Opt persoane participante la manifestația de miercuri seara din Piața Victoriei din Capitală au fost ridicate de jandarmi. „În urma incidentelor din Piaţa Victoriei provocate de un grup de persoane care a blocat traficul pe bulevardul Aviatorilor, jandarmii au condus la secţie opt persoane care vor fi identificate şi ulterior stabilite măsurile de sancţionare. Recomandăm persoanelor care participă la manifestaţii în spaţiul public sa respecte şi drepturile celorlalţi cetăţeni care desfăşoară alte activităţi”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.