Un jandarm a fost filmat când călca intenționat un bărbat căzut la pământ

Mai mulți manifestanți care au participat la protestul de miercuri seara din Piața Victoriei îi acuză pe jandarmi de exces de zel. Pe Facebook au apărut mai multe filmulețe cu jandarmi care ar fi avut o reacție nepotrivită.

Un telespectator Digi24 a trimis un clip în care se vede cum unul dintre jandarmi calcă intenționat în picioare un om căzut la pământ.

Un manifestant a filmat un jandarm care agită un spray lacrimogen și îl folosește discret împotriva protestatarilor care s-au așezat pe jos, în Piața Victoriei. Imediat, oamenii încep să se alerteze între ei: „Au dat cu spray”, se aude unul dintre protestatari. Jandarmul ascunde apoi spray-ul în buzunar.

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani, spune că a fost bruscat de jandarmi, iar unul i s-a adresat cu apelativul „moșule”.

„Dacă un jandarm îmi spune „Mişcă-te mai încolo, moşule!”, nu mă supăr: pot înţelege că Jandarmeria română vrea să „elibereze” cutare metru pătrat din Piaţa Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viaţă de om).

Însă când 10-15 băieţi (musculoşi, bine hrăniţi şi echipaţi) mă turtesc în pătrăţelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de faţă, altceva decât ar trebui să fie”, spune scriitorul pe pagina sa de Facebook.

Paul Arne Wagner, un jurnalist german, a fost ridicat aseară de jandarmi. Într-un comunicat de presă, Jandarmeria Română arată că Paul Arne Wagner „a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei”. Mai multe detalii – aici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.