Un înlocuitor al zahărului numit eritritol – comercializat ca atare sau folosit ca ingredient pentru îndulcitori naturali precum stevia și în produsele keto, cu conținut redus de zahăr – a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui studiu. „Gradul de risc nu a fost modest”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, citat de CNN.
Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat la 27 februarie în revista Nature Medicine.
„Dacă nivelul de eritritol din sânge era în primii 25% în comparație cu ultimii 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral”, a declarat Hazen. „Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”.
Cercetările suplimentare de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul pare să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un atac de cord, sau spre creier, declanșând un accident vascular cerebral.
„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.
„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment.”
Ca răspuns la studiu, Calorie Control Council, o asociație a industriei, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, de la consiliu, într-un e-mail.
Rezultatele „nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus Rankin.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: