Un guvern vrea să interzică țigările electronice

FOTO: haiberliu/Pixabay.com
FOTO: haiberliu/Pixabay.com

Țigările electronice și toate dispozitivele de încălzire a tutunului ar putea fi interzise de Guvernul din Hong Kong.

Proiectul de lege prevede o pedeapsă de 6 luni de închisoare și o amendă de peste 5.000 de euro pentru cei care folosesc aceste dispozitive.

Autoritățile din Hong Kong vor să ia această măsură pentru că de cele mai multe ori țigările electronice sunt aduse de turiști și apoi vândute pe piața neagră.

Cel care a inițiat proiectul de lege spune că astfel vrea să protejeze sănătatea locuitorilor, mai ales a adolescenților și copiilor.

La sfârșitul anului trecut și în România s-a depus un proiect de lege prin care țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul să aibă regimul celor clasice, care sunt interzise în spațiul public.

Senatorul USR Cristian Ghica a spus că această lege are un puternic caracter preventiv și că e foarte important „să asimilăm țigările cu tutun încălzit și cele electronice celor obișnuite și să nu mai fie permisă să se folosească în spații publice închise”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat în luna aprilie a anului trecut că țigările electronice și cele cu tutun încălzit ar trebui promovate în aceleași condiții în care sunt și cele clasice, pentru că au început să devină foarte tentante pentru adolescenți.

Țigările electronice nu sunt 100% sigure pentru sănătate, însă potrivit cercetătorilor de la Public Health England sunt cu peste 90% mai puțin nocive pentru plămâni.

O altă cercetare, publicată în European Respiratory Journal, arată că vaporii care provin de la țigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariția pneumoniei de celule din membrana ce căptușește căile respiratorii.

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

„Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc căile respiratorii provocând pneumonie sau septicemie”, a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre conducătorii studiului.

Cercetătorul a mai spus și că aceste rezultate arată faptul că „vapatul” duce la o vulnerabilizare a căilor respiratorii față de bacteriile care aderă la celulele din căptușeala căilor respiratorii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.