Un fost interlop a fost angajat profesor de matematică la un colegiu național

Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda
Foto: Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda (Facebook)

Profesorii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda, județul Cluj, sunt în grevă japoneză după ce „Balibacea”, fost lider al lumii interlope din oraș, a fost angajat profesor de matematică, relatează publicația locală știridecluj.ro.

Profesorii cer demisia directoarei.

Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, și 4 complici, au fost retinuti în 2010 de procurorii din Cluj, fiind acuzați că au înșelat mai multe depozite de materiale de construcții.

În 2012, Balibacea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. El a atacat sentința, dar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare „pentru comiterea infracţiunii de instigare la înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.”

Ovidiu Vancea a fost judecat și la Curtea de Apel Iași, fiind acuzat că în anul 2004 a ordonat asasinarea unui rival din lumea interlopă din Turda. El a fost acuzat că și-a pus oamenii să arunce o grenadă în pizzeria Pharaon, aflată la ieșirea din Turda spre Cluj-Napoca, persoana vizată fiind Gheorghe Otvos, zis „Gagarin”. 4 persoane mascate au intrat pe ușa restaurantului și au aruncat o grenadă în direcția mesei la care se afla acesta. În urma exploziei, 9 persoane au suferit răni grave.

Procurorii DIICOT l-au arestat pe Ovidiu Vancea, alături de alți 3 bărbați, sub acuzația de tentativă de omor. Ovidiu Vancea a stat în închisoare 22 de luni, însă până la urmă a fost achitat din lipsă de probe. Potrivit știridecluj.ro, fapta a existat, dar nu au fost probe că a fost comisă de Ovidiu Vancea și de ceilalți 3 bărbați.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 2013, achitarea definitivă a lui Vancea. Ulterior el a dat statul în judecată și a primit 90.000 de lei despăgubiri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.