Un film românesc poate câștiga cel mai important premiu al cinematografiei franceze

Cristian Mungiu FOTO: Captură Digi24

Pelicula românească ”Bacalaureat”, regizată de Cristian Mungiu, a fost nominalizată la Premiile Cesar, la categoria cel mai bun film străin.

Filmul i-a adus deja regizorului român premiul pentru cel mai bun regizor la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Cannes.

La Premiile Cesar, care este gala anuală a filmelor în Franța încă din 1976, pelicula lui Cristian Mungiu îi va avea drept concurenți pe: ”Aquarius”, o coproducție Brazilia-Franța, în regia lui Kleber Mendonca Filho; ”Toni Erdmann”, un film regizat de Maren Ade și coporodus de românca Ada Solomon, nominalizat la Premiile Oscar, ”I, Daniel Blake”, regizat de britanicul Ken Loach; ”Manchester by the Sea”, cu multiple nominalizări la Oscaruri, a regizorului Kenneth Lonergan; ”La fille inconnue”, de frații Dardenne, și ”Juste la fin du monde”, care a fost realizat de regizorul canadian Xavier Dolan.

Premiile Cesar au ajuns la cea de-a 42-a ediție. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii care va avea loc în 24 februarie, cu două zile înaintea Premiilor Oscar.

Juriul ar fi trebuit să fie prezidat de faimosul cineast Roman Polanski, însă acesta a renunțat în urma unor proteste ale grupurilor feministe din Franța.

Cristian Mungiu poate să își treacă în palmares un alt premiu foarte important în cinematografia europeană, după ce, în 2007, a câștigat trofeul Palme d’Or pentru filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. În 2012, el a primit distincția pentru cel mai bun scenariu pentru filmul ”După dealuri”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
.