Un fenomen astronomic spectaculos are loc în această noapte

meteori

Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

În noaptea de 21 spre 22 octombrie are loc un fenomen astronomic spectaculos: Orionidele. Astfel, românii care se vor uita pe cer au șanse mari să vadă acest curent de meteori, numit în limbaj popular „ploaie de stele”.

Maximumul curentului Orionide are loc între 21 şi 22 octombrie, când se produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley, se arată într-un articol informativ de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Curentul este numit Orionide deoarece meteorii par că vin din constelația Orion.

Potrivit sursei citate, meteoroizii sunt obiecte cosmice din Sistemul Solar cu dimensiuni medii sau mici (de la bolovani până la praf foarte fin). Ei intră în atmosfera Pământului cu viteze cuprinse între 15 şi 65 km/s și iau foc din cauza frecării cu aerul, astfel încât noi vedem pe cer o dâră luminoasă ce se numește meteor. În afară de Orionide, foarte cunoscut este și curentul de meteori Perseide, ce are loc în luna august. Atunci când meteoroidul nu arde complet în atmosferă, iar o parte din el cade pe Pământ, obiectul cosmic respectiv se numește meteorit.

În cazul Orionidelor, meteoroizii provin din cometa Halley, care este alcătuită din gheaţă şi praf. Atunci când aceasta se apropie de Soare, gheața se topește şi praful este expulzat cu viteză în spaţiu, formând coada cometei. Fragmentele de praf rămân în urma cometei, astfel încât de-a lungul miilor de ani, tot traseul acesteia va fi plin de particule de praf. Atunci când Pământul trece prin aceste regiuni bogate în meteoroizi, în atmosferă intră mii de asemenea obiecte, generând „ploile de stele”, se mai arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sursa: Kenneth Brandon / NASA / Captură YouTube

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version