Un experiment la nivel național are loc în România zilele acestea. Cum poți participa

câmp magnetic aurora boreală
Câmpul magnetic al Pământului este responsabil de apariția aurorei boreale. Foto: skeeze / pixabay.com

Românii sunt invitați să participe la un experiment colectiv, la nivel național, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor.

Oamenii de știință implicați în Noaptea Cercetătorilor vor folosi datele transmise de cetățeni pentru a genera prima hartă geomagnetică a României, plecând de la măsurătorile efectuate de nespecialiști.

„Planeta Pământ este un magnet uriaș. O hartă geomagnetică ne arată cum sunt distribuite valorile câmpului magnetic terestru, în funcție de poziția geografică. Dacă avem suficiente date din diverse locuri, putem să facem comparații și putem observa valori crescute sau scăzute, denumite anomalii geomagnetice, legate de magnetismul rocilor”, anunță cercetătorii.

Iată ce ai de făcut dacă vrei să participi la experiment:

1. Instalează gratuit pe smartphone-ul tău aplicația Physics Toolbox Sensor Suite (instalează pe Android sau instalează pe iPhone).

2. Notează valorile câmpului magnetic din locul în care ești

Selectează din meniu „Magnetometru”. Ia o hârtie și un pix.

Departe de orice echipament alimentat cu energie electrică sau corpuri metalice evidente, sub cerul liber, orientează telefonul cu planul ecranului paralel cu planul solului și fă două măsurători:

prima dată cu fața în sus (ține telefonul la nivelul pieptului, cu ecranul spre cer; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale)

a doua oară cu fața în jos (ține telefonul deasupra nivelului ochilor, astfel încât să poți vedea ce scrie pe ecran, cât ecranul este cu fața în jos; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale)

Acum ar trebui să ai notate cele două valori ale ale inducției câmpului magnetic terestru total, exprimate în µT (microTesla);

3. Notează denumirea senzorului magnetic din telefonul tău atingând butonul informații, tot din meniul Magnetometru. Unele telefoane nu au afișate denumirea senzorului în secțiunea de informații. Nu este nici o problemă, va fi suficient să le spui cercetătorilor ce tip de telefon ai și ei vor afla restul.

4. Selectează opțiunea GPS și notează cifrele, până la trei zecimale după virgulă. Aceastea reprezintă coordonatele geografice ale locului unde au fost efectuate măsurătorile;

5. Completează chestionarul cu datele notate (cele două valori ale câmpului magnetic terestru, coordonatele GPS și tipul senzorului sau al telefonului).

Dacă îți este mai ușor, poți să le trimiți oamenilor de știință și print screen-uri cu toate informațiile de mai sus la adresa contact@noapteacercetatorilor.ro.

Poți repeta experimentul ori de câte ori ești într-un loc nou.

AICI poți vedea cum arată harta acum.

Dacă ai probleme îi poți contacta pe cercetători la adresa de e-mail contact@noapteacercetatorilor.ro.

Foto: skeeze / pixabay.com