Un deputat PSD cere referendum pe subiectul autonomiei locale

kelemen hunor udmr
Foto: Pagina de Facebook Kelemen Hunor

Răzvan Rotaru, deputat PSD de Botoșani, îi solicită președintelui Klaus Iohannis un referendum în care să tranșeze subiectul autonomiei locale, dar în urma căruia să se decidă și modificarea pragului electoral.

Demersul deputatul Rotaru vine după ce, la Cluj, formațiunile politice maghiare din România, UDMR, PPMT și PCM, au semnat o declarație comună în ceea ce privește armonizarea conceptelor de autonomie.

„Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România.

De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni.

În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Răzvan Rotaru, citat într-un comunicat.

Deputatul PSD propune și întrebările pentru referendum:

1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?

2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?

Deputatul Rotaru mai susține că, simultan, la începutul sesiunii parlamentare, va propune senatorilor și deputaților de la toate partidele modificarea Legii electorale, în sensul introducerii pragului de 5% la nivelul fiecărui județ. Dacă acest lucru s-ar întâmpla va fi afectată UDMR, care nu va mai intra în Parlament.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.