Un deputat PSD a folosit un termen nazist la adresa unui coleg de la USR

FOTO: Adevărul/Youtube
FOTO: Adevărul/Youtube

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a provocat un scandal în Camera Deputaților după ce i s-a adresat deputatului USR Stelian Ion cu termenul „untermensch”, folosit de naziști pentru „non-arieni” sau „rasa inferioară”.

Afirmațiile acestuia au provocat reacții virulente din partea opoziției, a reprezentantului minorităților germane din Camera Deputaților și chiar de la PSD.

„Sigur că aici ne-am adunat oameni de pe toate orizonturile sociale şi culturale. Suntem colegi nu pentru că ne-au plăcut unii, ci pentru că ne-a adunat soarta împreună. Totuşi, eu nu înţeleg şi să suport mârlănia unui individ care pentru mine personal este untermensch, că tot avem un preşedinte german, care vorbeşte, după ce am votat şi eu şi colegii mei, despre decizii ruşinoase. Deciziile Parlamentului nu sunt ruşinoase sau neruşinoase. Deciziile Parlamentului sunt deciziile Parlamentului. (…) Să ne ferim ca naiba de mârlani care ajung la microfon”, a spus Bacalbaşa, referindu-se la deputatul USR Stelian Ion, care a criticat Legea recursului compensatoriu.

Parlamentarul Ovidiu Ganț, care reprezintă minoritatea germană, a spus că folosirea termenului nazist în asociere cu președintele României este „o mizerie inimaginabilă”.

„Am asistat astăzi din nou la intervenţia unui deputat PSD care a folosit terminologia regimului nazist din Germania anilor ’30 – ’40 la adresa unui coleg deputat, indiferent care ar fi acesta. Este absolut inacceptabil. Mai mult, asocierea, ca să citez, „că tot avem preşedinte german”, este o mizerie inimaginabilă, o nouă ticăloşie a regimului PSD la adresa preşedintelui României şi a minorităţii germane pe care o reprezint în Parlament.

Şi eu sunt german, domnule deputat, şi ce legătură are asta cu regimul nazist din Germania şi cu terminologia acestor criminali? Nu vă este ruşine să veniţi în faţa Parlamentului României să vă adresaţi de maniera asta unui coleg? Nu vă este ruşine să faceţi acest lucru în raport cu preşedintele ţării?”, a declarat deputatul Ovidiu Ganț.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis, şi-au cerut scuze pentru afirmaţiile lui Nicolae Bacalbaşa. „Aş dori să-mi cer şi eu scuze pentru colegul meu din PSD şi faţă de preşedintele României”, a spus Ciolacu.

Nicolae Bacalbașa nu este la prima declarație controversată. Anul trecut, după intervenția jandarmilor de pe 10 august, deputatul PSD spunea că aceștia au avut o atitudine „perfect explicabilă din punct de vedere uman” și a făcut o paralelă cu confruntările din Fâșia Gaza. De asemenea, în mai 2017, Bacalbașa a avut un conflict cu deputatul PMP Corneliu Bichineț și a făcut gesturi obscene la adresa Ralucăi Turcan (PNL).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.