Un cuplu ar putea sta 6 ani în pușcărie pentru că a luat nisip de pe o plajă din Europa

FOTO: sweetlouise/Pixabay.com
FOTO: sweetlouise/Pixabay.com

Un cuplu de francezi, care a vrut să plece din Italia cu un suvenir inedit, riscă până la șase ani de închisoare și o amendă de 3.000 de euro. În portbagajul celor doi a fost găsită o cantitate de 40 de kilograme de nisip, ambalat în sticle.

Cantitatea de nisip a fost descoperită în timp ce francezii urcau într-un feribot care îi ducea în țara natală. Cei doi au spus că voiau să ia acasă nisipul, ca suvenir, și că nu au știut că vor încălca o lege.

În Sardinia este interzisă prin lege colectarea de pietre și nisip de pe plaje. Potrivit autorităților, în 2017, aproximativ cinci tone de nisip au fost descoperite în bagajele turiștilor.

Mai există și alte plaje din Europa cu reguli stricte. O lege asemănătoare, însă nu cu pedepse la fel de dure, este pe insula Skiathos din Grecia. Plaja Lalaria de pe această insulă este una dintre cele mai populare destinații mai ales datorită pietrelor albe și rotunde. Activiștii care luptă pentru protejarea zonei spun că locul a început să se deterioreze în ultimul deceniu pentru că turiștii iau pietrele ca suveniruri.

Autoritățile locale au decis să interzică acest lucru, iar turiștii care sunt surprinși cu pietre sunt amendați cu sume cuprinse între 400 și 1.000 de euro, în funcție de numărul lor.

Și Veneția are numeroase amenzi care pentru unii ar părea absurde. Însă autoritățile locale au luat aceste decizii tocmai pentru a fluidiza fluxul de turiști. De exemplu se dau amenzi pentru toți cei care stau pe jos la intrare și în Piața San Marco, Piazzetta dei Leocini, sub arcadele și pe treptele Procurațiilor, aripa napoleonică, la Biblioteca Marciana sau arcadele Palatului Ducal.

De asemenea, dacă hrănești porumbeii în Veneția poți primi o amendă cuprinsă între 20 și 200 de euro. Iar dacă mergi cu o bicicletă prin zona turistică, chiar dacă o împingi, primești o amendă de 100 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.