Un cost enorm pentru societate: la 45 de ani, omul are deja probleme cu gândirea rațională și memoria

brain1
Până de curând, se credea că degradarea funcționalității creierului începe în jurul vârstei de 60 de ani. Se pare că lucrurile nu stau chiar așa – creierul ar începe să sufere de pe la 45 de ani pierderi de memorie și chiar din capacitatea de a gândi rațional.

Este rezultatul unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la University College din Londra. Rezultatele studiului au fost publicate recent în British Medical Journal.

Echipa de cercetători a efectuat, timp de 10 ani, teste de memorie, stăpânire a vocabularului și de raționament asupra unui grup de 7.000 de persoane din Londra: 5.198 de bărbați și 2.192 de femei.

Rezultatele au fost următoarele:

– capacitatea de a gândi rațional și memoria scad cu 3,6% atât la bărbați, cât și femei, între 45 și 49 de ani

– între 65 și 70 de ani a fost măsurată o scădere de 9,6% la bărbați și 7,4% la femei

La ora actuală, echipa de cercetători efectuează studii care să ajute la identificare factorilor de risc în degradarea funcționalității creierului, astfel încât să putem preveni sau, de ce nu, chiar opri aceste efecte negative care au un cost enorm pentru individ, dar și pentru societate.

Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare și al fizicii nucleare la Istituto Nazionale di Fisica Nucleare din Roma. Este, totodată, colaboratoare GreatNews.ro și scientia.ro.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.