Un copil de 9 ani, în comă, a fost dat afară din spital

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Un copil de 9 ani a fost externat dintr-un spital din Oradea, deși se afla în stare foarte gravă, potrivit jurnaliștilor TVR.

Acesta a fost victima unui eveniment rutier, iar cei din conducerea spitalului susțin că legea îi obligă să le ceară bani părinților pentru spitalizare, motivând că accidentul s-ar fi produs din cauza copilului.

Însă Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că nu e adevărat și că trebuie tratat în continuare de spital, fără să i se ceară bani.

Totul a început anul trecut, în septembrie. Copilul a traversat strada printr-un loc nepermis și a fost lovit în plin de o mașină. În urma impactului, a fost rănit puternic la cap. Medicii de la Spitalul Județean Oradea l-au operat și după o lună la terapie intensivă a fost transferat la Pediatrie pentru recuperare.

O comisie de nouă medici a decis că băiatul nu mai poate sta internat la spital, iar părinții au fost chemați să-l ia acasă. În plus, conducerea spitalului i-a anunțat că au de plătit facturi în valoare de câteva mii de lei pentru tratamentul de până atunci al copilului.

Părinții și-au dus din nou copilul la spital în urmă cu o săptămână, pentru că ar fi avut nevoie de o a doua intervenție chirurgicală, pentru refacerea osului frontal, însă nu au fost primiți.

„Articolul 320 din legea 95 spune că persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății, altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată”, a precizat managerul Spitalului Municipal „Gavril Curteanu” Oradea, Maria Silaghi, pentru Știrile TVR.

Acum, o fundație îi ajută cu pansamente și medicamente, iar școala în care învață copilul a strâns bani din donații.

Spitalul așteaptă concluziile polițiștilor în ceea ce privește accidentul rutier, iar dacă va fi găsit vinovat copilul, atunci părinții vor fi somați să plătească toate costurile medicale.

FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.