Un copil a murit în drum spre spital: Reprezentanții Ambulanței: „Ne-am gândit că e o criză efemeră”

FOTO: PixelHeini/Pixabay.com
FOTO: PixelHeini/Pixabay.com

Un copil de 3 ani, din Botoșani, a murit în ambulanță, în drum spre spital. Părinții au chemat de urgență salvarea, dar prima mașină care a ajuns nu avea medic și a fost nevoie de un alt echipaj.

Potrivit Digi24.ro, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Botoșani, Nicușor Curteanu, a declarat că apelul a venit la ora 23:26 „la o localitate care se află la 50 de kilometri de stația centrală”.

„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră și a fost trimis în prima clipă un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl și a întrebat dacă copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a răspuns: copilul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj.

Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. La preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă – activitate cardiacă absentă – și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale.

În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Botoșani a mai spus și că „dacă copilul era preluat de o ambulanță cu medic sau dacă a fost preluat de o ambulanță de tip B, rezultatul este și era același pentru că nu știm ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul”.

Nicușor Curteanu a mai spus că analizele au confirmat asistola „dar noi nu știm dacă la data apelului copilul sau pe traseu, așa cum s-a confirmat, avea puls, respira și lucrurul acesta s-a întâmplat înainte de întâlnirea cu ambulanța”.

Tatăl copilului a anunțat că va face plângere împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Botoșani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.