Un comediant e primul în sondaje la alegerile prezidențiale din Ucraina

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Actorul de comedie Volodimir Zelenski a început să-și mărească distanța față de principalii săi contracandidaţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura la 31 martie în Ucraina, potrivit celui mai recent sondaj de opinie.

Potrivit sondajului realizat de grupul independent de evaluare „Rating” din Kiev, actorul (41 de ani), care a intrat de curând în politică, este preferat de 25,1% dintre alegătorii care au declarat că se vor prezenta la urne.

Preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, care candidează pentru un al doilea mandat, se situează pe locul doi, cu 16,8% din intenţiile de vot, fiind urmat îndeaproape de fostul premier Iulia Timoşenko, cu 16,2% din preferințe.

La alegerile pentru funcția de președinte al Ucrainei concurează în total 44 de candidaţi, ceilalţi însă rămân cu mult în urma primilor trei favoriţi: Iuri Boiko, 11,3% din intenţii, Anatoli Griţenko – 7,7%, Oleg Liaşko – 5,6% Andrii Sadovii – 3% etc, potrivit agenţiilor de presă ucrainene. Sistemul electoral pentru alegerea președintelui este ca în România.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine 50% din voturi, aşa cum prevăd sondajele, primii doi se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin, programat să aibă loc la 21 aprilie.

Potrivit grupului de sondare „Rating”, sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 2.500 de persoane în toate regiunile Ucrainei, cu excepţia peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, în perioada 19-28 februarie.

Radio Europa Liberă Moldova a făcut o analiză a candidaturii actorului la prezidențialele din Ucraina.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.