Un chivot furat din România ar fi ajuns la o licitație în Israel

Foto: moreshet-auctions.com
Foto: moreshet-auctions.com

Chivotul Sfânt, o piesă de patrimoniu care a dispărut din Sinagoga Siret, a ajuns la o licitație pe un site din Israel. Federația Comunităților Evreiești din România a cerut blocarea licitației, însă fără succes. Piesa sculptată în lemn a fost vândută la un preț de 50.000 de dolari, prețul de pornire fiind de 35.000 de euro.

Piesa este placată cu aur și păstrează textele sfinte TORA și datează de la începutul secolului al XIX-lea.

Face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc și a fost sustrasă din incinta Siangogii din Siret și înlocuită cu un fals.

Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 și deocamdată nu se știe când a dispărut din incinta Siangogii din Siret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România fiind cea care a descoperit că acesta a fost scoasă la licitații pe un site specializat din Israel.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a descoperit pe un site de licitații din Israel că piesa „Aron Kodeș” (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret este scoasă la licitație.

„După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că «se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală».

În urma acestor prime demersuri, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret. De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic.

Foto: moreshet-auctions.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.