Un cercetător român a descoperit un tip de combustibil nepoluant produs din frunze artificiale

FOTO: Cambridge
FOTO: Cambridge

Un român face parte dintr-un grup de cercetare de la Cambridge care a dezvoltat „frunze artificiale” plutitoare care sunt capabile să genereze combustibil nepoluant din lumina soarelui și apă.

Potrivit cercetătorului Virgil Andrei, de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied de la Cambridge, frunzele artificiale ar putea reduce substanțial costul producției durabile de combustibil. Problema care trebuie rezolvată acum este ca frunzele să fie mai ușoare și mai rezistente pentru a fi produse la scară largă.

Cercetătorul spune că alături de colegii săi au vrut să vadă cât de mult se pot reduce materialele folosite de aceste dispozitive fără să le fie afectată performanța.

Dispozitivele sunt inspirate din fotosinteză și s-a ajuns la concluzia că pot transforma lumina soarelui în combustibil la fel de eficient ca frunzele plantelor. Aceste „frunze” ar putea fi folosite pe căi navigabile, în porturi sau chiar pe mare și ar putea reduce dependența industriei martime globale de combustibil fosili.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.