Un cercetător născut în România a descoperit că doar un sfert din genomul uman este funcțional

Profesorul român Dan Graur. Foto: University of Houston
Profesorul român Dan Graur. Foto: University of Houston

Dan Graur, un cercetător american născut în România, în prezent profesor de biologie la Universitatea din Houston, a realizat un studiu interesant asupra genomului uman.

Potrivit studiului, preluat de agenția de presă chineză Xinhua, 75 la sută din genomul uman este realizat din ”ADN junk”, iar partea funcțională din genomul uman este cuprinsă cel mai probabil între 10 și 15 procente, limita maximă fiind de 25 de procente.

Cel puțin trei sferturi din genomul uman este realizat din ”ADN junk”, termen inventat în urmă cu peste 40 de ani, care reprezintă un grup de secvențe ale genomului care nu au o funcție biologică identificată. Genomul uman reprezintă masa totală de gene și alte informații ereditare ale speciei umane.

Rezultatele obținute de cercetătorul român contrazic precedentele date din acest domeniu, care indicau că o proporție 80% din genomul uman ar avea funcții biochimice. Calculele profesorului Dan Graur au derivat din procentul din genom care este funcțional, folosind frecvența cu care apar mutațiile dăunătoare, cât și rata fertilității de înlocuire a populațiilor.

Dan Graur s-a născut la Piatra Neamț, în 1953, și a studiat la Facultatea de Biologie și Zoologie din cadrul Universității din Tel Aviv, înainte de a obține doctoratul la Universitatea Texas din Houston. A făcut și studii postdoctorale la Universitatea Tubingen din Germania.

În 2011, Dan Graur a fost recompensat cu prestigiosul Humboldt Prize.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.