Castelul Martinuzzi, din comuna Vințu de Jos, județul Alba, declarat una dintre cele mai frumoase fortărețe ale Renașterii din Transilvania, a ajuns o ruină din cauza nepăsării autorităților.
Potrivit Știrile TVR, castelul este pe lista monumentelor istorice, însă din edificiu au mai rămas zidul de nord, un turn și poarta. Deși o ruină, povestea cetății, faimoasă în vremea Imperiului Habsburgic, încă atrage turiști.
Clădirea a început să se degradeze în vremea comuniștilor. În anii `80, castelul Martinuzzi a fost transformat în depozit pentru un CAP. Datând din 1550, castelul, ridicat sub formă de cetate, era înconjurat cu valuri de pământ şi şanţuri umplute cu apă.
În 1532, în timpul crizei traversate de Biserica Romano-Catolică din Transilvania, ultimul călugăr a fost alungat de nobilul Nicolae Kocsárdy, care a transformat mănăstirea în castel. L-a vândut apoi lui Gyorgy Martinuzzi, episcop de Oradea şi guvernator al Transilvaniei.
Se spune că în această fortăreață au fost asasinați Martinuzzi și apoi domnitorul Aron Vodă.
O altă legendă, care circulă de la jumătatea secolului XVIII-lea, o are în prim-plan pe împărăteasa Maria Tereza. Se spunea că aceasta își aducea iubiții de care se plictisea în castel, îi ducea într-o cameră de la etaj, apoi trăgea o manetă, podelele se defăceau, iar bărbații cădeau într-o cameră plină cu săbii așezate cu vârfurile în sus.
Istoricii au făcut mai multe cercetări în castel, însă nu s-a confirmat existența unor construcții secrete sau a unor pasaje. Arheologii au găsit aici mai multe sicrie și pietre funerare care datează de la începutul mileniului.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: