Un cântăreț de muzică populară din Afghanistan a fost împușcat în cap de talibani

talibani
Talibanii au recucerit capitala Kabul în august 2021. Foto: Captură YouTube / WION

Un cântăreț afghan de muzică populară a fost scos din locuința sa de talibani și omorât, relatează CNN.

Fawad Andarabi locuia într-o zonă de munte de la nord de capitala Kabul. Fiul său, Jawad, a povestit pentru agenția de presă The Associated Press că tatăl său a fost „împușcat în cap” în gospodăria familiei din Valea Andarab din nordul provinciei Baghlan.

„Era nevinovat, era doar un cântăreț care îi făcea pe oameni să se simtă bine”, a mai spus fiul său.

Când talibanii au condus Afghanistanul în trecut, între anii 1996 – 2001, ei au interzis muzica fără semnificație religioasă deoarece o consideră un păcat.

Fostul ministru de Interne afghan, Massoud Andarabi, a vorbit public despre moartea cântărețului: „Brutalitatea talibanilor continuă în Andarab. Astăzi l-au omorât cu bestialitate pe cântărețul de muzică populară Fawad Andarabi, care doar aducea bucurie văii în care locuia și oamenilor săi.”

Într-un interviu oferit săptămâna trecută „The New York Times”, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că „muzica este interzisă în Islam.” El a adăugat că speră ca autoritățile talibane să îi „convingă pe oameni să nu asculte muzică în loc să îi oblige”.

Însă comunitatea internațională privește cu scepticism promisiunile talibanilor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.