Un bucureștean a găsit 980 de monede vechi de peste 500 de ani

FOTO: Rabenspiegel/Pixabay.com
FOTO: Rabenspiegel/Pixabay.com

Un bărbat din București a găsit, cu ajutorul unui detector de metale, aproape 1.000 de monede vechi de peste 500 de ani. Descoperirea a avut loc în zona localității dâmbovițene Sabiești.

O echipă formată din polițiști, muzeografi și arheologi a mers în locul în care a fost făcută descoperirea și au cerut predarea micului tezaur. „Un bărbat din Bucureşti, împreună cu mai multe persoane, în urma unor activităţi de detecţie şi săpare a solului pe raza localităţii Sabieşti a descoperit peste 980 de monede.

Din primele verificări, se pare că monedele datează din perioada 1500-1600 d. Ch şi ar fi de origine spaniolă, românească, poloneză şi turcă”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei Dâmboviţa.

Monedele ar fi fost găsite în locuri care nu fac parte din categoria siturilor arheologice.

În ultimii ani au fost mai multe astfel de descoperiri făcute cu ajutorul detectoarelor de metale.

În 2015, un IT-ist a descoperit în apropiere de Bistrița un topor de bronz, care datează din Epoca Bronzului (1500 – 1600 înainte de Hristos). În același an a descoperit și nouă obiecte ce datează din Perioada Medievală.

Tot în 2015, un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani. Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.