Un brăilean a mâncat o pasăre rară. Resturile le-a dat la câine

FOTO: Pavel Simionov/sor.ro
FOTO: Pavel Simionov/sor.ro

Un bărbat din Brăila este anchetat sub acuzația de braconaj, după ce, în curtea sa, a fost găsit un emițător pe care ornitologii l-au pus unei gâște cu gât roșu. Pasărea este extrem de rară și protejată de lege.

Cercetătorii au început să-și pună întrebări după ce au observat că emițătorul e static și nu mai trimite date de mișcare. Când au ajuns la locul indicat de emițător, în curtea brăileanului, au văzut resturile gâștei lângă câine. Bărbatul a fost dat de gol pentru că au fost găsite lângă resturi și inelele ornitologice și emițătorul.

„Lună extrem de neagră pentru o specie protejată – gâsca cu gât roșu. Din decembrie până acum, am pierdut 3 exemplare cu emițător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită azi în curtea unui sătean din Victoria, județul Brăila.

Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date …la câine. Lângă bucăti din ea, emițătorul și inele ornitologice aplicate de specialiștii din proiectul Safe Flight for Redbreasts, în care suntem parteneri.

Vom reveni cu informații, pentru că alături de biologi, la Victoria se află și autoritățile române care anchetează acest caz – pentru că este un posibil caz de braconaj”, precizează într-un mesaj Societatea Ornitologică Română.

Potrivit specialiștilor Societății Ornitologice Române, gâsca cu gât roșu este cea mai mică dintre speciile de gâște europene şi are un penaj elegant, negru combinat cu roșu-castaniu, subliniat de dungi albe. În zbor se observă gâtul scurt și coloritul negru complet sub aripi. Lungimea corpului este de 54-60 cm şi are o greutate medie de 1400-1625 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110-125 cm.

Specia cuibărește în tundra Siberiei, în zona peninsulelor Tamyr, Gydan și Yamal. Iernează în zona Mării Negre, pe coastele vestice ale acesteia, în special în România și Bulgaria. În România este întâlnită în zonele joase, în special în Bărăgan și Dobrogea, în apropierea lacurilor mari (pe care le folosește pentru înnoptare). Specia nu cuibărește în România, fiind prezentă la noi doar pentru iernat. Sosește începând cu luna octombrie și pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie.