Un blogger englez, cu trenul prin România. Ce părere are el despre CFR

Un englez, cunoscut pe internet drept „omul de pe locul 61“, a povestit de ce a ales să vină în România şi ce impresii i-a lăsat vizita.

Mark Smith este un britanic pasionat de călătoriile cu trenul care își descrie aventurile pe siteul personal.

„În romanul Dracula al lui Bram Stoker, tânărul avocat Jonathan Harker călătoreşte de la Londra în Transilvania cu trenul. Şi tu poţi face asta, să vezi Castelul lui Dracula la Braşov şi să traversezi peisajul uimitor al Carpaţilor spre Bucureşti“, a spus englezul, citat de adevarul.ro.

Englezul s-a îmbarcat în cursa feroviară EuroNight Train Dacia Viena – Bucureşti, la cuşetă.

Camera sa video a înregistrat tot drumul parcurs, iar Mark a relatat cum a decurs călătoria şi care au fost condiţiile în care a călătorit. El remarcă întârzierea cu care circulă Căile Ferate Române şi cu care se face controlul la graniţă – timp în care ar fi putut părăsi trenul fără nicio problemă.

Smith scrie despre plusurile şi minusurile serviciilor feroviare pentru pasageri: lipsa oricăror mici alimente oferite, în mod normal călătorilor, pe o asemenea distanţă, incluse în costul biletului; faptul că la vagonul-restaurant introdus de la Simeria nu există meniu sau că masa îndestulătoare pe care a comandat-o a costat maximum 10 euro.

Șocat de starea proastă a căii ferate

El a aflat că CFR plăteşte personalul de la vagonul-restaurant doar în interiorul ţării, nevrând să plătească diurnă acestora, aşa că a renunţat de tot la facilitatea servirii mesei în tren când trenul depăşeşte graniţa. Mai presus de toate, Mark Smith este şocat de starea proastă a liniei de cale ferată din România.

„Nimeni n-a mai atins liniile astea de la electrificarea din anii ’50“, scrie el, consternat şi de degradarea terasamentului care nu permite, pe alocuri, depăşirea vitezei de 70 km/h – ceea ce face ca drumul să fie mult lungit, inutil. „Cine e mai rapid? Noi sau căruţa?“, face el haz de necaz observând cum se deplasează celelalte vehicule pe drumul de lângă calea ferată.

VIDEO:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.