Un biofizician explorează, în premieră, adâncurile lacului Ursu. Descoperirile de până acum sunt impresionante

FOTO: Captură Știrile Pro TV
FOTO: Captură Știrile Pro TV

Un biofizician din Cluj explorează adâncurile lacului Ursu, din Sovata. Este considerat cel mai mare lac helioterm din lume, iar aici, potrivit cercetătorilor, se află o lume bogată necunoscută până acum.

Cercetătorul clujean este singurul care s-a scufundat, până acum, în apa sărată adâncă de 20 de metri și a reușit să studieze ecosistemul unic al lacului. Lacul înghețat din această perioadă și temperaturile scăzute nu îl împiedică pe specialist să se scufunde.

Dr. Hantz Peter face scufundări periodice pentru a aduna cât mai multe date despre acest lac. Examinările făcute cu un sonar făcute de omul de știință, dar și analiza microbiologică au arătat rezultate fascinante.

„Lacul Ursu are un ecosistem unic, este cel mai mare lac heliotermic din lume. Am găsit niște lucruri foarte interesante din punct de vedere știinţific, covorul cianobacterial care are un ciclu anual foarte interesant. Am găsit și rhodobacterii care fac o fotosinteză în infraroșu”, a declarat cercetătorul Peter, pentru Știrile Pro TV.

Omul de știință spune că descoperirile ar putea fi folosite inclusiv în industria astronautică. „Face un așa zis foto bioreactor, care poate să aibă aplicații și în spațiu pentru astronauți, care produc oxigen și hrană pentru astronauți”, a mai adăugat cercetătorul.

Proiectul va continua. Cercetătorul a venit cu ideea ca administratorii lacului să introducă un tub din sticlă până pe fundul apei, prin care turiștii să poată descoperi lumea fascinantă a celui mai lac helioterm din lume.

Se știe exact când s-a format

Este singurul lac căruia i se cunoaște cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării.

Istoricul Jozsa Andras a făcut o cercetare și a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârăiașe ce dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare din apropiere.

În urma unei ploi torențiale, apele au luat cu ele fânul și mai multe resturi vegetale de pe pășune, iar gaura din muntele de sare a fost obturată. Astfel s-a format lacul. După mai bine de jumătate de secol, aici s-a înființat prima bază de tratament balnear.

Lacul Ursu are o suprafață de 40.000 de metri pătrați și ajunge la o adâncime de 18 metri. Salinitatea este de 250 de grame pe litru. Fenomenul de heliometrie se manifestă prin faptul că la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și împiedică iradierea căldurii în atmosferă.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: