Un bărbat și un copil au vrut să fure un avion NATO de pe Aeroportul Sibiu

Eurofighter Typhoon FOTO: Dmitry A. Mottl/Wikimedia Commons
Eurofighter Typhoon FOTO: Dmitry A. Mottl/Wikimedia Commons

Un bărbat în vârstă de 34 de ani și un copil de 12 ani au sărit gardul Aeroportului Internațional din Sibiu, pe 22 martie, și profitând de faptul că senzorii de alertare nu funcționau au ajuns la o mașină utilitară de pe pistă.

Au pornit-o, însă nu au reușit să plece pentru că au băgat-o greșit în viteză. Inițial, cei doi ar fi vrut să fure o mașină din parcarea Registrului Auto Român Sibiu, însă toate erau încuiate.

În drum spre oraș au văzut cum ateriza un avion al NATO pe pista Aeroportului din Sibiu și așa le-ar fi venit ideea de a-l fura, chiar dacă nu știau să-l piloteze. Din relatările lor, ar fi vrut să ajungă în Germania, la mama copilului.

„S-a întâmplat când a ajuns delegaţia pe pistă. Este un act de securitate foarte grav. Senzorii de mişcare de la gard erau nefuncţionali. Aeroportul are obligaţia să aibă monitorizare pe tot perimetrul gardului. Atunci nu erau funcţionali la momentul acela nici senzorii, nu era plasă de sârmă. Au sărit gardul un copil şi un adult.

Dacă aşa ne comportăm cu cei de la NATO, ce o să se întâmple când vin preşedinţii? (…) Era vorba de o maşină (…), au fost cheile în contact, ei plecau cu maşina pe pistă şi puteau intra într-o aeronavă care era la alimentat (…) Noroc că le-a murit motorul şi în loc să bage în a întâia, au băgat în viteza a treia”, a declarat o sursă din cadrul anchetei pentru Agerpres.ro.

Reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu au confirmat incidentul, însă nu au precizat dacă funcționau senzorii de mișcare la acel moment.

„În data de 22 martie 2018, două persoane, un adult şi un minor, au escaladat gardul de protecţie al aeroportului, în apropierea remizei de pompieri, pătrunzând neautorizat în perimetrul aeroportului. Cele două persoane au intenţionat să sustragă un autovehicul, proprietatea aeroportului, însă au fost surprinşi de către personalul aeroportuar care a gestionat situaţia conform procedurilor, iar cei doi au fost preluaţi de către Poliţia Transporturi pentru cercetări.

Aeroportul Internaţional Sibiu a pus la dispoziţia poliţiei materialele video care au surprins momentul în care cei doi au pătruns în perimetrul aeroportului în mod ilicit. Precizăm faptul că persoanele nu au ajuns în proximitatea aeronavelor. Acest incident a fost raportat şi Autorităţii Aeronautice Civile Române, autoritate competentă în domeniul securităţii aviaţiei civile”, se arată într-un comunicat de presă al Aeroportului Internaţional Sibiu.

După ce a aflat de acest incident, prefectul Sibiului a cerut să fie sporite măsurile de pază pe Aeroportul Sibiu.

FOTO: Dmitry A. Mottl/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.